Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου


"Η 3η μέρα του Μάη έχει καθιερωθεί από το 1993 ως Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας σε ανάμνηση της Διακήρυξης του Βίντχουκ, μία έκκληση αφρικανών δημοσιογράφων το 1991 για ελεύθερα, ανεξάρτητα και πλουραλιστικά Μ.Μ.Ε. Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας μάς υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της προστασίας του θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου".*

Μήπως όμως σήμερα έχει παρεξηγηθεί η έννοια της ελευθερίας της έκφρασης και ελευθερίας του τύπου? Μήπως κάποιοι έχουν υπερβεί τα εσκαμμένα? Μήπως η δύναμη που δίνει ο Τύπος και με το πρόσχημα της ελευθερίας του Λόγου γίνεται χειραγώγηση και τυφλή καθοδήγηση των μαζών χωρισμένων σε στρατόπεδα?

Τα Μ.Μ.Ε. , έχοντας  κατοχυρώσει (άτυπα) τον τίτλο της “4ης Εξουσίας”, αποδεικνύονται κάτι παραπάνω από αυτό. Έχοντας ξεχάσει τον ρόλο που έχουν κληθεί να παίξουν, οδηγούν σαν “ποιμένες” το κοπάδι τους εκεί που θέλουν, συνήθως μακριά από την ρίζα των προβλημάτων. Σκεπάζουν, κουκουλώνουν, κρύβουν την αλήθεια, ή φανερώνουν μέρος αυτής.  

Πολιτικοί, Δικαστικοί, Αθλητικοί παράγοντες άλλοτε “φανφαρολογώντας”, άλλοτε εξαγγέλλοντας ή με όποιον άλλο τρόπο, χρησιμοποιούν ως σκαλοπάτι την Ελευθερία του Λόγου  και με την βοήθεια των Μ.Μ.Ε. γίνονται πιο δυνατοί, πιο ανεξέλεγκτοι.

Μήπως είναι καιρός να αλλάξει αυτό? Μήπως πρέπει κάποιος να υπενθυμίσει τον λόγο ύπαρξης των Μ.Μ.Ε? Μήπως είναι επιτέλους καιρός για μια ουσιαστική αλλαγή σε όλα τα κοινωνικοπολιτικά επίπεδα? Μήπως….

"Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας μάς υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της προστασίας του θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμά μας. Χωρίς αυτά τα δύο θεμελιώδη δικαιώματα, η Δημοκρατία είναι κενή περιεχομένου".*


ps: Σήμερα έφυγε ο Μεγαλύτερος Άνθρωπος, ο δικός μας Άνθρωπος, ο Θανάσης Βέγγος. Ήσυχα και αθόρυβα μα τόσο βροντερά. Καλό ταξίδι..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου