Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Τις πταίει?

Κοιτώντας τα πρωτοσέλιδα των σημερινών αθλητικών εφημερίδων, ακούγοντας απόψεις φιλάθλων-οπαδών στο ραδιόφωνο αλλά και συζητώντας με φίλους είτε πραγματικούς είτε "ηλεκτρονικούς" μία απορία που βασανίζει καιρό τον κόσμο του αθλητισμού σφηνώθηκε στο μυαλό μου. Ποιος φταίει ή μάλλον καλύτερα τι φταίει?

Η ερώτηση μάλλον ρητορική είναι καθώς είμαι σίγουρος ότι πάρα πολλοί αναρωτήθηκαν, πολλοί ασχολήθηκαν, κανένας όμως δεν βρήκε μια απάντηση που θα έλυνε το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα.

Αφορμή για τον προβληματισμό μου ήταν όπως είναι φυσικό τα τελευταία επεισόδια στον αγώνα του τελικού κυπέλλου Ελλάδος. Γιορτή ή ντροπή? Αν και σίγουρα ο υγιής ανθρώπινος νους θα το ονόμαζε ντροπή, υπάρχουν και απόψεις που... διαφωνούν. Δικαίωμα του καθενός και μάλιστα αναφαίρετο να έχει την άποψη του και να την στηρίζει με τα δικά του επιχειρήματα. "Το δικαίωμα όμως να λες τη γνώμη σου δεν συνεπάγεται αυτόματα το δικαίωμα να σε παίρνουν στα σοβαρά". 

Δυστυχώς στη χώρα μας κάποιοι έχουν παρεξηγήσει τις  έννοιες ελευθερία, άποψη, ηθική. Στο βωμό του "Vincere est totum" ( μτφρ: το να νικάς είναι το παν) καταστρατηγείται κάθε έννοια ηθικής και ελευθερίας με αποτέλεσμα η άποψη να διαφοροποιείται ανάμεσα σε νικητή και ηττημένο. Αποτέλεσμα αυτού? Μα τι άλλο πέρα από την σύγκρουση? Σύγκρουση αναπόφευκτη, σύγκρουση ισχυρή με ένα κόστος μέχρι στιγμής πολύ μικρό αναλογικά με το μέγεθος της. Μέχρι στιγμής. 

Όταν κατανοήσουμε όλοι ότι στον αθλητισμό υπάρχει νικητής και ηττημένος και χωρίς τον έναν δεν υπάρχει ο άλλος, ότι η βία δεν φέρνει αλλαγή αλλά μειώνει την αξία του ίδιου παιχνιδιού ίσως τότε να βαδίσουμε σε άλλα μονοπάτια, διαφορετικά αν όχι καλύτερα. Τότε μόνο θα έχουμε δικαίωμα να μιλάμε για ποιότητα, για θέαμα, για αθλητισμό. 

Αλλά κατανόηση σημαίνει και ορθή χρησιμοποίηση του μυαλού και της σκέψης. Όταν πάψουν να υπάρχουν άνθρωποι-δημαγωγοί, "διαμορφωτές" μυαλών και "καθοδηγητές" σκέψεων τότε θα υπάρξει αλλαγή. Αλλαγή που θα επηρεάσει όλη την κοινωνία. Αλλαγή πραγματική που όταν επέλθει θα ρίξει φως στο ερώτημα ΠΟΙΟΣ ή ΤΙ ΕΦΤΑΙΓΕ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου